SCHOENENMUSEUM

WAALWIJK

De gemeente Waalwijk ontwikkelt een nieuw museum voor schoenen en leer, in het centrum van de stad. Het museum beheert een collectie van 12.000 hedendaagse en historische schoenen uit binnen- en buitenland, een groot aantal machines en gereedschappen voor schoenfabricage, en een cultuurhistorische collectie over de leergeschiedenis van de regio. Het wordt een eigentijds en museum: Het museumgebouw verbindt tevens exposities met onderwijs en bedrijfsleven, en wordt ook plek voor bedrijven, onderwijs en innovatie op het gebied van materialen en ontwerp.

 

Het museum sluit aan op een zeer belangrijk werk van architect Alexander Kropholler: het Raadhuis ensemble. De historische galerij, kiosk en het politiebureau worden in waarde hersteld en het nieuwe overdekte binnenplein- het atrium - gaat een interessante relatie aan met de historische architectuur. De nieuwe gevel bewaart een lichte afstand tot het monument. In de zon reflecteert de toevoeging het oude monumentale politiebureau, terwijl op donkere dagen en in de avond de constructie en het interieur meer zichtbaar worden, dat zich in vormentaal aanpast aan de historische architectuur. Een nieuwe entree aan het Raadhuisplein legt de verbinding tussen het gebouwensemble en de stad. Dit plein wordt doorgetrokken het gebouw in, dit verlengde binnenplein vormt het hart van het museum.

 

 

Naam

 

Locatie

 

Programma

 

 

Oppervlakte

 

Opdracht

 

Periode

 

Cliënt

 

Schoenen museum Waalwijk

 

Waalwijk

 

Collectiegebouw, bedrijfsruimte, horeca, onderwijsruimten, labruimten

 

3.200 m²

 

SO, VO, DO, BE, WE, Bouwbegeleiding

 

2018 - Lopend

 

Gemeente Waalwijk

Team

 

 

 

Partners

 

Beelden

 

Jan Lebbink, Ingrid van der Heijden, Gert Kwekkeboom, Rick ten Doeschate, Georgia Taylor-Berry, Hiroyuki Gondo, Fernanda Romeu, Angela Solis, Alberto Benetti Genolini

 

Archimedes Bouwadvies

 

Civic Architects, Darc Studio