STADSOASE SLOTERDIJK

AMSTERDAM

Sloterdijk als woonlocatie; waar nu het gebied wordt gedomineerd door glimmende kantoorcomplexen en grootschalige infrastructuur ontstaat in de nabije toekomst een stedelijke gemengde wijk. Stadsoase Sloterdijk is ons antwoord op de uitvraag van de gemeente: ontwerp voor het woonsegment dat in Amsterdam de laatste jaren nauwelijks bediend is, de middeldure huurwoning. En dat op een infrastructurele locatie met weinig kleinschalige openbare ruimte en met een hoge geluidsbelasting op de gevels.

 

Het ensemble en de architectuur is gericht op het verenigen van de doelgroep met deze specifieke locatie: Verschillende woongebouwen aan de randen van het plot vormen een gesloten bouwblok met een intieme binnentuin. De tuin dient als ontmoetingsruimte, speelplek, overbrugging van de hoogteverschillen en als infiltratiegebied voor regenwater. De torens sluiten aan bij de skyline van Amsterdam Sloterdijk: ze hebben een krachtige uitstraling met kleuren die passen in Sloterdijk, maar verrijkt zijn met verfijnde details, groen en warme materialen.

 

De architectuur van de hoge woontoren wordt gevormd door ruime gezinsbalkons en geluidluwe loggia’s. Dove gevels resulteren doorgaans in gesloten architectuur en in het meest positieve geval in een glazen voorzetgevel. Op kavel O worden deze beperkingen als kansen ingezet om de gevel levendig en expressief te maken. Een glazen voorzetgevel wordt een serre en uitkragende balkons vormen niet alleen een akoestische barrière, maar geven de woning ook een royale windluwe buitenruimte. Dit maakt dat bij alle woningen en aan alle zijden van het gebouw genoten kan worden van het uitzicht vanuit een kleine privé tuin op hoogte.

 

Messingkleurige kozijnen en balkonrailingen zorgen samen met het groen in het balkonbordes dat de woningen van binnenuit erg warm aanvoelen in een omgeving die infrastructureel en grauw is. Zo maken we met ons ontwerp woningen voor gezinnen: Grote prettige en groene buitenruimtes zonder geluid- en windbelasting.

 

 

Naam

 

Locatie

 

Programma

 

 

 

Oppervlakte

 

Opdracht

 

Periode

 

Cliënt

 

Stadsoase Sloterdijk

 

Amsterdam

 

382 woningen (middeldure huur, vrije sector, koop en studentenwoningen), horeca, supermarkt, commerciele voorzieningen, gedeelde voorzieningen, parkeervoorzieningen

 

20.500 m²

 

SO

 

2017 - 2018

 

VORM/De Nijs

Team

 

 

 

Partners

 

 

Beelden

 

Jan Lebbink, Gert Kwekkeboom, Rick ten Doeschate, Ingrid van der Heijden, Angela Solis, Fernanda Romeu, Agnese del Brocco, Helena Moreno

 

Rijnboutt, Witteveen+Bos, Buro Bouwfysica, Studiowieb, Mercato Advies en Jolien voor Taal

 

Civic Architects, 3D Studio Prins

lees meer: