RAILGEBONDEN

GEBOUW

Railgebonden gebouwen, zijn kleine functionele spoogebouwen: technische gebouwen met installaties en bruggebouwen bijv. In opdracht van ProRail hebben we een ontwerp gemaakt voor een nieuwe modulaire gevel die op verschillende gebouwen past, onafhankelijk van de context. De ‘anti-graffiti’-werking was een van de belangrijkste ontwerpcriteria, zonder uitzondering zijn de bestaande gebouwtjes ondergespoten.

 

Ons ontwerp gebruikt baksteen als basismateriaal: een duurzaam, robuust, goedkoop en goed bewerkbaar bouwmateriaal, dat overal langs het spoor wordt toegepast en dat alleen maar mooier wordt bij veroudering. Op basis van mock-uponderzoek hebben we stap voor stap een standaardgevel vervormd De plint wordt teruggelegd. Zo ontstaat een schaduwrand, en de graffitispuiter kan er met zijn spuitbus moeilijk bij. Ter hoogte van de kroon van de gevel kun je met de spuitbus niet komen, het gaat hier om het tegengaan van de verfroller, daarvoor laten we stenen uitsteken. De derde stap gaat over het voorkomen van graffiti op het meest kwetsbare deel van de gevel. We maken gaten in het alsof er grote stukken uit het witte canvas van een kunstenaar worden weggesneden. Door de stenen ook nog uit te laten steken, moet de graffiti-artiest rare hoeken maken waardoor het onmogelijk wordt een duidelijk beeld te spuiten. Wat wel aangebracht wordt, is alleen gefragmenteerd zichtbaar.

 

De doorontwikkeling van het principe levert een uitgesproken maar ingetogen object op, gemaakt van reliefrijke baksteen met subtiele kleurvariaties. Robuust en passend in het spoorlandschap maar ook verfijnd, net anders vanuit iedere hoek, vanaf verschillende afstanden en in verschillende weerstypes en seizoenen.

 

 

Naam

 

Locatie

 

Programma

 

Oppervlakte

 

Opdracht

 

Periode

 

Cliënt

 

Railgebonden gebouw

 

800 locaties langs het spoor in heel Nederland

 

Gevelontwerp voor railgebonden gebouwen

 

Uiteenlopend van ongeveer 80 tot 800 m²

 

SO

 

2017

 

Spoorbouwmeester, ProRail

Team

 

 

Beelden

 

Rick ten Doeschate, Gert Kwekkeboom, Ingrid van der Heijden, Jan Lebbink, Angela Solis

 

The Cloud Collective

lees meer: