PAVILJOEN PIUSHAVEN

TILBURG

Het ontvangstpaviljoen Hopliedenkade is een nieuwe openbare ruimte met restaurant aan de kop van de oude binnenhaven in Tilburg, dat tevens dient als markering voor gasten van de passantenhaven van de stad. CIVIC architects en Bright, leden van The Cloud Collective, ontwierpen een robuust paviljoen; een imposante stalen constructie die een hoogwaardige openbare ruimte toevoegt aan de stad en tegelijkertijd het restaurant huisvest.

 

Het gebouw herbergt een bijzondere combinatie van een publieke en private functie, op een belangrijke plek in de stad. De Hopliedenkade werd gebruikt voor de graanoverslag en was In recentere tijden dé plek waar publieke evenementen georganiseerd werden. Nu is het de plaats waar het restaurant RAK de pier deelt met een publiek verhoogd plateau en een overdekte openbare ruimte. Het restaurant staat strak aan het water en biedt bezoekers een mooi uitzicht en houdt tegelijkertijd ruimte vrij, zodat de pier voor iedereen toegankelijk blijft. Het dak vormt een schuilplek voor de regen. Tegelijkertijd kunnen er nog steeds op allerlei manieren evenementen georganiseerd worden.

 

De vormgeving van het paviljoen is geënt op de lokale eigenschappen van de historische haven. De logge zwarte museumschepen en de robuuste bruggen vormen iconische attributen aan het havenpark. De basale hoofdvorm, de robuuste constructie, de matte zwarte gevelvlakken en de combinatie van staal en hout verwijzen naar de materialen in de omgeving.

 

De donkere zware rand is integraal onderdeel van de draagconstructie: om de historische houten fundering niet aan te tasten zijn de kolommen 2 meter naar binnen gebracht. De overstekken worden waar nodig opgevangen met het stalen randkader. De momentvaste constructieknopen en afwezigheid van stabiliteitswanden zorgen voor een volledig vrij indeelbare plattegrond. De overgedimensioneerde constructie en robuuste knopen maken intensief publiek gebruik op het dek mogelijk. De constructie is de architectuur en vormt daarmee een krachtige toevoeging aan de Piushaven, built to last.

 

 

Naam

 

Locatie

 

Programma

 

Oppervlakte

 

Opdracht

 

Periode

 

Cliënt

 

Ontvangstpaviljoen Piushaven

 

Tilburg

 

Restaurant, winkel, publiek uitkijkdek, terras, aanlegsteiger

 

260 m²

 

SO, VO, DO, BE, WE + uitvoering

 

2016

 

Orion Projectontwikkeling, Gemeente Tilburg

Team

 

 

Partners

 

Beelden

 

Jan Lebbink, Gerjan Streng, Rick ten Doeschate, Ingrid van der Heijden, Gert Kwekkeboom

 

Archimedes Bouwadvies, BAM

 

The Cloud Collective