PAVILJOEN PIUSHAVEN

TILBURG

Het Piushaven Paviljoen, ontworpen in opdracht van Orion Projectontwikkeling, zal een restaurant met uitzicht over de haven huisvesten. Gelegen op de kop van de historische middenpier zal het paviljoen het brandpunt van toekomstige ontwikkelingen worden.

 

Piushaven, ooit een industriële haven, ontwikkelt zich snel tot een aantrekkelijke woonwijk. Het Inrichtingsplan van Atelier Kwadrat biedt tal van elementen voor het verbeteren van de openbare ruimte en het nautische karakter van de haven.

Ons paviljoen draagt hier aan bij door het inkaderen van de prachtige uitzichten en het toevoegen van een nieuwe ervaring: het dak zal toegankelijk zijn voor het publiek. Het creërt een platform met uitzicht op de haven vanwaaruit de schepen uit een nieuw perspectief kunnen worden bekeken.

 

Het kleine gebouw zelf is gepositioneerd in het uiterste zuiden van de pier. Dit maximaliseert de open ruimte terwijl de schaduw op het terras geminimaliseerd wordt. Grote glasvlakken nodigen bezoekers uit, bieden een spectaculair uitzicht vanuit het restaurant en reflecteren het water ‘s nachts.

 

Naam

 

Locatie

 

Programma

 

Oppervlakte

 

Opdracht

 

Periode

 

Cliënt

 

Ontvangstpaviljoen Piushaven

 

Tilburg

 

Restaurant, winkel, publiek uitkijkdek, terras, aanlegsteiger

 

260 m²

 

SO, VO, DO, BE, WE + uitvoering

 

2016

 

Orion Projectontwikkeling, Gemeente Tilburg

Team

 

 

Partners

 

Beelden

 

Jan Lebbink, Gerjan Streng, Rick ten Doeschate, Ingrid van der Heijden, Gert Kwekkeboom

 

Archimedes Bouwadvies, BAM

 

The Cloud Collective