MONTESSORI LYCEUM

AMSTERDAM

Voor het Montessori Lyceum Amsterdam (MLA) bestudeerden we de uit- en inbreidingskansen in opdracht van Stichting mevrouw Meijer, een onderzoeksbureau voor nieuwe schooltypologieën in bestaande schoolgebouwen.

 

Als uitzondering tussen typische Amsterdamse bouwblokken in Amsterdam Oud-Zuid, is het MLA een vreemde hybride tussen een kloostertuintypologie en een ensemble als resultaat van naoorlogse uitbreidingen. In ons voorstel worden de buitencontouren dichtgezet zoals als dat bij de omringende typische Amsterdamse Bouwblokken ook het geval is, terwijl binnen het verspringende ensemble zichtbaar blijft. De verschillende schoolonderdelen worden elk op een eigen manier aangepakt: van inbreiding in het vooroorlogse bovenbouwdeel, naar strippen en uitbreiding van de onderbouw en volledige vervanging van het sportgebouw met kunstlokalen. Ook worden er 6 appartementen aan het geheel toegevoegd.

 

Het gevel ontwerp bestaat uit een totaal nieuwe baksteenarchitectuur, waarbij eigentijdse en duurzame ingrepen worden gecombineerd met de rijke baksteentraditie in Amsterdam. Het binnenklimaat van het gebouw staat hierbij centraal: de gevel is ontworpen ‘op de zon’. Directe zoninstraling wordt buitengehouden en natuurlijk daglicht wordt ver naar binnen gebracht. De zonwerende vertanding op de bovenste laag voegt bijzondere individuele concentratie nissen aan het programma toe.

 

Het Montessori concept is het uitgangspunt voor de interne organisatie. Kinderen kunnen verticaal door een deelschool groeien doordat de drie deelscholen naast elkaar geplaatst zijn. Identieke basiskwaliteiten per deelschool worden gecombineerd met een grote verscheidenheid aan ruimtes en sferen. Brede verblijfstrappen verbinden de verdiepingen en geven toegang tot de dakterrassen aan het schoolplein. Kinderen kunnen hier lekker rondhangen naast en in de eigen deelschool.

 

Het nieuwe sportgebouw met kunstlokalen is een robuust hoekblok met detail in de plint en in de daklijn. Op deze plekken zoekt het gebouw aansluiting bij de bestaande monumentale bouw. Aan de andere kant werken de nieuwe woningen werken als overgangszone, ze bemiddelen tussen de bestaande woningen en het nieuwe sportgebouw. Op de bovenste verdieping in de kap zijn de kunst ateliers geplaatst met glas op het noorden en daklichten voor een ideale lichtinval.

Zo ontstaat een nieuw hoogwaardig binnenmilieu voor de school, naadloos ingepast in de Amsterdamse binnenstad.

 

 

Naam

 

Locatie

 

Programma

 

 

Oppervlakte

 

Opdracht

 

Periode

 

Cliënt

 

Montessori Lyceum Amsterdam (MLA)

 

Amsterdam

 

Schoolgebouw, onderbouw en bovenbouw, gymlokalen, fietslokalen en woningen

 

19.300 m²

 

Onderzoek, Voorlopig Ontwerp

 

2018

 

Stichting Mevrouw  Meijer

Team

 

 

 

Partners

 

Beelden

 

Jan Lebbink, Ingrid van der Heijden, Rick ten Doeschate, Gert Kwekkeboom,Fernanda Romeu, Anna-Maria Marchidan, Silvia Barletta, Angela Solis

 

Stichting Mevrouw  Meijer

 

Civic architects

lees meer: