STATIONS

MILAAN & ROME

Roma Termini en Milano Centrale zijn toegangspoorten tot twee steden van wereldformaat. Ze staan allebei in de top 10 van de drukste stations in Europa, samen trekken ze 300 miljoen bezoekers per jaar. Meer dan ooit zijn deze stations niet alleen reizigersknooppunten, maar ook belangrijke publieke plekken en winkelcentra. In opdracht van Grandi Stazioni Retail – de eigenaar van het winkelprogramma op beide stations – ontwikkelden we een visie: hoe integreer je een wereldklasse winkelcentrum met een wereldklasse station?

 

Ons antwoord: de winkel- en reizigerservaring zijn onderling afhankelijk. Roma en Milano zijn in potentie schitterende gebouwen, hun schoonheid is echter vervaagd door het voortwoekeren van slecht gepland winkelprogramma. En door het verstopt raken van de stations, functioneren ook de winkels niet.

 

De nieuwe ontwerpen introduceren een heldere structuur. Ieder domein in het station – reizigersgebied, ontvangstruimte, publieke verbinding – krijgt het passende winkelprogramma. De architectuur van deze zones is van het niveau dat past bij het belang en de (architectuur)historie van de stations. De monumentale kwaliteit van de stations komt weer volledig tot haar recht. We maken geen architectuur, we onthullen slechts de latente schoonheid door het station te reorganiseren en nieuwe leegte en rust te scheppen.

 

 

Naam

 

Locatie

 

Programma

 

Oppervlakte

 

Opdracht

 

Periode

 

Cliënt

 

Grande Stazioni Milano Centrale, Roma Termini

 

Roma, Milano (IT)

 

Transformatie stations

 

45000 m² Roma Termini Retail, 35000 m² Milano Centrale

 

Visie

 

2016

 

Grande Stazioni Italia

Team

 

 

Partners

 

Beelden

 

Rick ten Doeschate, Jan Lebbink, Ingrid van der Heijden, Gert Kwekkeboom, Angela Solis, Kejdi Lulja

 

Silvio d’Ascia Architecture, Systematica, MAD Network

 

Civic architecture & IMG+

lees meer: