NEDERZETTING

MARKER WADDEN

In het Markermeer realiseert Natuurmonumenten samen met de omliggende Provincies en het Rijk de Marker Wadden; een serie eilanden die de verschraalde ecologie van het Markermeer weer tot leven wekt en een aantrekkelijke pleisterplaats wordt voor een groot aantal vogelsoorten. Om het bezoek, verblijf en onderhoud van dit natuurpark te organiseren bouwt Natuurmonumenten er een zelfvoorzienende nederzetting, met daarin onder andere een aankomstpaviljoen, bezoekerscentrum, een onderzoeksstation, sanitairgebouw, groepsaccommodatie, verschillende vrijwilligersverblijven, werkschuur en enkele verhuurbare tiny houses.

 

De nederzetting bestaat uit vijftien bouwwerken die zich volledig richten op het beleven van het landschap en de dynamiek van de elementen; wind, water, zon en aarde. De vorm van de gebouwen garandeert een optimale energieopbrengst omdat de daken zijn afgeschuind richting de zon en voor 80% bestaan uit zonnecellen. Achter de hoge zijdes van de daken bevindt zich tegelijkertijd een aantal windluwe zones voor een comfortabel verblijf tussen de gebouwen. De gevels van het ensemble komen tot leven door de zon; ze bestaan uit houtpatronen in verschillende richtingen die gedurende de dag op een wisselende manier worden aangelicht. Daarnaast zijn alle gebouwen uitgerust met een aantal grote vensters die ongehinderd zicht bieden op het omringende landschap. De gebouwen maken gebruik van de instralende zon en de koude- en warmte-opslag van de bodem voor de energiebalans.

 

Voor de bouw van de nederzetting is een innovatief bouwconcept ontwikkeld, op basis van geprefabriceerde houten bouwblokken die goed te transporten zijn over land en water. In deze blokken worden vooraf alle voorzieningen ingebouwd als keukens, douches, toiletten en verwarmingsinstallaties. Ze worden geplaatst op een massieve houten onderplaat die rust op schroefpalen die in het zand worden gedraaid. De blokken vormen de wanden, ruimtes en de constructie waarop het dak wordt gelegd en vervolgens worden eenvoudige panelen gebruikt om de gevels te sluiten. Een innovatieve bouwmethode die past bij de pioniersmentaliteit van het realiseren van een nieuw natuurgebied in het Markermeer.

 

 

Naam

 

Locatie

 

Programma

 

 

 

 

Oppervlakte

 

Opdracht

 

Periode

 

Cliënt

 

Nederzetting Marker Wadden

 

Markermeer, Lelystad

 

Aankomstpaviljoen, bezoekerscentrum, sanitairgebouw, beheerdergebouw, botenloods, artist-in-residence + atelier, groepsaccommodatie, laboratorium, werkschuur, vrijwilligersverblijven, recreatie-huisjes

 

1500 m²

 

VO

 

2018

 

Natuurmonumenten

Team

 

 

Partners

 

 

Beelden

 

Rick ten Doeschate, Gert Kwekkeboom, Ingrid van der Heijden, Jan Lebbink, Matthijs Vreke, Silvia Barletta, Angela Solis

 

Woonpioniers, Woodteq Houtconstructies, CoenDoen Energieontwerp, Studio ECO

 

Civic architects, Woonpioniers, 3Dstudio Prins

lees meer: