NIEUWBOUW ITC

UNIVERSITEIT TWENTE

Het ITC is een kennisinstelling en faculteit van de universiteit Twente met een internationale reputatie op het vlak van geoinformatie en aardobservatie. Het ITC leidt internationale studenten op tot professionals die kunnen bijdragen aan de oplossing van grote uitdagingen in ontwikkelingslanden zoals klimaatverandering en armoedebestrijding.

 

Ons ontwerp voor het nieuwe ITCgebouw op de campus van de UTwente draait om verbinding: tussen onderwijs en onderzoek, tussen gebouw en campus, tussen natuur en techniek en tussen de vele verschillende gebruiker. Het gebouw belichaamt een nieuw functionalisme: de architectuur vormt een logisch antwoord op de prestaties die het nu en in de toekomst moet leveren. voor de itc’ers, de campus én de planeet.

 

Het ontwerp van het gebouw komt direct voort uit de lokale oriëntatie en klimatologische omstandigheden. De functies zijn geplaatst volgens het principe van werken en leven met de zon, natuurlijke daglichttoetreding is geoptimaliseerd en de vertanding in de gevel vindt een optimum tussen daglichttoetreding en zonwering.

Techniek en natuur zijn geïntegreerd in een gereguleerd ecosysteem of biotoop. Met minimale bijsturing houdt het systeem zichzelf in stand. Het klimaatconcept is onderdeel van de biotoop. De ‘groene longen’ ondersteunen de natuurlijke ventilatie. Het zijn passieve bufferzones tussen binnen en buiten.

 

Het interieur vormt een driedimensionaal landschap. Kantoren, onderwijsruimtes en labs zijn geclusterd rondom meerlaagse interactieruimtes (de Groene Longen) waar onderzoekers en studenten hun werk tentoonstellen. Waar de interactieruimtes hoger in het gebouw volledig in het teken staan van onderwijs en onderzoek, daar heeft het Sociale Hart op de begane grond een informelere sfeer: je kunt er eten, koffiedrinken, werken en studeren. De interactieruimtes worden met elkaar en het sociale hart verbonden via het centrale atrium. Het atrium loopt vanuit de begane grond helemaal door naar boven. Je kijkt diagonaal van linksonder naar rechtsboven, en van daaruit weer verder. Je kunt overal in het gebouw zien waar iedereen mee bezig is. Zo stimuleert het atriumlandschap samenwerking en innovatie.

 

Naam

 

Locatie

 

Programma

 

 

Oppervlakte

 

Opdracht

 

Periode

 

Cliënt

 

Nieuwbouw ITC, Universiteit Twente

 

Enschede

 

Collegezalen, laboratoria, tentoonstellingsruimtes, conferentiezalen, kantoren, restaurant, publieke voorzieningen

 

13.445 m²

 

Aanbesteding/competitie, 2e prijs

 

2018

 

university of Twente,

Faculty of Geo-information science and earth observation (iTC)

Team

 

 

Partners

 

Beelden

 

Jan Lebbink, rick ten Doeschate, ingrid van der Heijden, Gert Kwekkeboom, Fernanda romeu, AnaMaria Marchidan

 

vDNDP, Ds landschapsarchitecten, schreuders bouwtechniek

 

CiviC Architects, DArC studio