FELIX MERITIS

AMSTERDAM

De sociëteit Felix Merites is een Amsterdams icoon van de verlichting. Het werd gebouwd in 1788 als ontmoetingsplek voor voorlopers op het vlak van wetenschap, cultuur en handel: een huis voor de uitwisseling van ideeën, zakelijke concepten en idealen. Na decennia van verval, ontwikkelde TCC samen met ondernemers Paul van Katwijk en AimForTheMoon een voorstel om Felix Merites opnieuw als publieke woonkamer voor onafhankelijke denkers te installeren.

Centraal in de drieledige ruimtelijke strategie staat het voortbouwen op het verleden. Niet alleen in de restauratie en herinterpretatie van de historische vormentaal en detaillering, maar ook door een hedendaagse vertaling van het historische concept. Het gebouw wordt opnieuw gestructureerd via ‘kamers’ met ieder hun eigen atmosfeer en technische kwaliteiten, passende bij het eigentijdse gebruik: digitale media, bibliotheek, business club, open lezingen zaal, co-werk ruimtes en ateliers  (1). Daarnaast herstellen we het publieke karakter van Felix Merites (2): Het gebouw krijgt een openbare ‘woonkamer’, een terras en een route die de Keizersgracht met de Prinsengracht verbindt. In een tijd waarin de stad steeds populairder wordt maar haar openbare karakter wordt bedreigd, vormt Felix een van de laatste echt publieke interieurs van de stad.

Het renovatie-concept is ingetogen, passend bij kwaliteit van het monument (3). De basis wordt toekomstbestendig op orde gebracht. De onzorgvuldig ontworpen toevoegingen van de laatste decennia worden verwijderd. De financiële middelen zijn geconcentreerd op de verbetering van de technische eigenschappen van elke kamer (ventilatie, isolatie en geluid). Een diepgravende studie naar de historische details is vertaald in een langjarige, stapsgewijze renovatiestrategie. Nieuwe architectonische ingrepen zijn zo ontworpen dat ze teruggedraaid kunnen worden.

Felix Merites is een symbool van de kracht van transformatie: door het verleden van de verlichting te vertalen, ontstaat een nieuwe stedelijke hedendaagse typologie, klaar voor de toekomst: : ‘a house of collective intelligence’.

 

 

Naam

 

Locatie

 

Programma

 

 

Oppervlakte

 

Opdracht

 

Periode

 

Cliënt

 

Felix Meritis

 

Amsterdam

 

Auditorium, Business club, Bibliotheek, Media studios, Kantoren, Restaurant, Dakterras, Gastenlounge

 

3500 m²

 

Conceptontwikkeling en renovatieplan

 

2014

 

EXCL Ventures Amsterdam

Team

 

 

Partners

 

Beelden

 

Rick ten Doeschate, Gert Kwekkeboom, Jan Lebbink, Ingrid van der Heijden, Leen Bogerd

 

AimfortheMoon, Braaksma & Roos Architecten

 

IMG+, The Cloud Collective

lees meer: