BIOREACTOR

GENEVE

In het kader van het festival Genève, villes et champs heeft The Cloud Collective één van de 13 tijdelijke tuinen gerealiseerd. Het festival behandelt de samenhang tussen het stedelijke en het landschappelijke in de context van de uitbreidingsplannen van Genève.

 

De locatie van Culture Urbaine, een viaduct over een drukke nationale weg, is bijzonder agressief en bepaald niet in overeenkomst met het idee van een tuin als een rustige en natuurlijke plek. In plaats hiervan zoekt de installatie een relatie aan te gaan met de locatie en te bewijzen dat zelfs dit soort plekken vol van verkeer, autodealers en opslagplekken, ondanks hun anonieme en generieke karakter, een belangrijke rol kunnen spelen in de stedelijke omgeving door middel van onder andere voedsel- en biomassaproductie.

 

Een systeem van transparante tubes is aan de railing van het viaduct gehangen. De groene vloeistof die hierin circuleert is een steeds dichter wordende algenkolonie, die zich voedt met uitsluitend zonlicht en CO2, beide in overvloed ter plekke aanwezig.

 

Deze algen kunnen gebruikt worden als luchtfilter of geoogst worden door een filtering en persing om vervolgens gebruikt te worden als grondstof voor cosmetische producten en voedingssupplementen of eenvoudigweg als biomassa om electriciteit te genereren.

Een tijdelijke toren naast het viaduct bevat de benodigde technische installaties zoals een waterfilter, phmeter en een pomp.

 

Ook dient deze als ‘groen’ signaal voor het passerend verkeer en biedt gedetailleerde uitleg over de werking van de installatie aan voetgangers en fietsers.

 

De bioreactor is zo een voorbeeld van mogelijke toekomstige doelen en ontwikkelingen: het introduceren van voedselproductie in de stedelijke omgeving, het behouden van groene ruimte door nieuw gebruik van bestaande structuren en het herinterpreteren van onze infrastructuur

 

Naam

 

Locatie

 

Programma

 

 

Oppervlakte

 

Opdracht

 

Periode

 

Cliënt

 

Algenreactor

 

Genève (CH)

 

1000 liter / 350m tubular photobioreactor met Chlorella Sorokiniana, informatievoorzieningen

 

60 m²

 

Ontwerp en uitvoering in eigen beheer

 

2014

 

Association Genève, villes en cultures

Team

 

 

Partners

 

Beelden

 

Ingrid van der Heijden, Joris Lipsch, Rene van Poppel,

Floriane Pic

 

Lgem Europe

 

Civic architecture & IMG+

lees meer: